неделя, 8 февруари 2009 г.

Разрушаването на паметниците на културата ни

Вие се занбалвявате Ние пишем

razrabotkite@abv.bg

Цената определята Вие




Един от основните и важни паметници на нашата култура и минало представлява националният литературен музей. Както и останалите музеи , като Национално историческият музей , Военноисторическият музей , Музея на земята и хората така и Националният литературен музей разкрива много важни моменти от нашето минало и културно наследство. Нека не забравяме , че един народ изгражда своето бъдеще , когато е съхранил неизменно най - важните черти от своето минало. Националният литературен музей , макар и позабравен или не толкова популярен като Историческият или Архелогическият музей ,представлява много важна част от нашето културно наследство и история.
Основните звена, ако можем така да ги наречем , на които се дели Националният Литературен Музей са няколко , като най - важните от тях са :
Музея на Иван Вазов , Музея на Яворов ,Къщата Музей на Славейкови и Музеят на Смирненски.
Наистина освен въпрос на интерес също така и въпрос на национална идентичност или по - точно самосъзнание е да видиш бюрото, на което е седял дядо Вазов , стаята на Яворов , масата на Славейков , на която е подписана Търновската конституция и самите подписи на депутатите от Учредителното събрание. Също така въпрос на национално самосъзнание е да видиш първото копие на романа ’’Под игото’’ , да се докоснеш макар и за миг до перото на Вазов , или това на Славейков , както и да застанеш до библиотеката на Яворов или книгите, които той най - прилежно е съхранявал.
Това е и моментът когато нашата държава е кандидат да влезе в Европа , да го направи с чиста съвест, опазвайки своята културна и национална идентичност и обръщайки повече внимание на своите културни и исторически паметници , които тя трябва да съхрани за бъдещите поколения.
За съжаление обаче, положението на част от тези музеи / част от Националният Литературен Музей / не е цветущо. Музеят на Смирненски е в окаяно състояние , Музеят на един друг велик наш писател ,поет и общественик, Яворов е в още по-лошо положение. Съгласно закона за реституцията, Къщата музей на Яворов е освен в окайващо състояние и пред затваряне , поради факта , че предишните собственици са взели мерки да си върнат имота отнет им преди това , независимо , че на него се намира такъв велик исторически паметник . Държавта от своя страна не може да си позволи /или не иска/ да плати за да запази този паметник на културнта ни идентичност. Така с ръка на сърцето честно можем да си кажем , че през следващата година , а може би и по - скоро със сигурност ще загубим един от нашите исторически паметници. Къщата Музей на Славейкови в момента се подвизава в два малки апартамента на ул. Раковски и изглежда само Къщата Музей на Иван Вазов е тази, която не остава лишена от държавни и частни субсидии , дарения и развитие.
Кой знае кога в скоро време и някой друг музей "ще се изгуби" от нашата история и култура и единствено мита ,който ще разказва за него неговият остарял бивш уредник ще поддържа спомена за него жив.

Няма коментари:

Публикуване на коментар