сряда, 11 февруари 2009 г.

Приватизация и реформи на Енергетиката в България

Опитът в останалите Европейски страни показва , че приватизацията в сектор енергетика / един от регулираните сектори в нашата страна / е най – успешна тогава , когато се състои върху основата на подходящо изградена законова рамка , опираща се на точно определени пазарни структури и правила. Успешно извършените реформи в областта на приватизацията са показател за повишаване доверието на чуждите инвеститори и осигуряване на необходимите инвестиции за определеният сектор. Но поради забявянето на реформите в енергетиката ,се налага да се приложи подходящ механизъм крепящ се на следните цели :



- допустима цена на енергията / разбира се в зависимост от фактори като потребление и конкурентноспособност /



- въвеждане на по –модерни сустеми за управление



- постигане на възвращаемост на инвестициите в сектора



- гарантиране на нормална продажна цена







Разбира се осъществяването на всяка една от тези цели е възможно единствено и само със постигането на баланс между тях. Успешното развитие на реформите в сектор енергетика е предопределено и посредством няколко фактора :



· стабилно финансово укрепване на самият сектор

· осъществяване на международен финансов одит

· разработване на допълнителна програма за трудова заетост в сектора

· установени правила и срок за осъществяване на крайните цели





Осъществяването на привватизацията и реформите в този сектор е от изклюзително значение за напредъка на нашата страна ,а успешното развитие на посочените цели може само да закрепи и доразвие в положителна насока преговорите по глава енергетика с Европейският Съюз .

Няма коментари:

Публикуване на коментар